Valstybinių parkų lankytojo bilietas

Valstybinių parkų lankytojo bilietas

Nuo 2015 m. gegužės 15 dienos 4 nacionaliniuose ir 28 regioniniuose parkuose įvedamas valstybinių parkų lankytojo bilietas.
Ekologinio mąstymo žmonės, kuriems rūpi gamta, kraštovaizdžio vertybės, galės prisidėti prie saugomų teritorijų puoselėjimo.
Savanoriškas bilieto įsigijimas išreikš lankytojo pritarimą ir norą, kad saugomose teritorijose būtų sutvarkytos rekreacinės, lankomos vietos, pažintiniai takai, kad stovyklavietėse nebūtų šiukšlių.
Lankytojo bilietas įvedamas Aukštaitijos, Dzūkijos, Kuršių nerijos ir Žemaitijos nacionaliniuose parkuose bei Anykščių, Asvejos, Aukštadvario, Biržų, Dubysos, Dieveniškių istorinis, Gražutės, Kauno marių, Krekenavos, Kurtuvėnų, Labanoro, Metelių, Nemuno deltos, Neries, Nemuno kilpų, Pagramančio, Pajūrio, Panemunių, Rambyno, Salantų, Sartų, Sirvėtos, Tytuvėnų, Varnių, Veisiejų, Ventos, Vištyčio, Žagarės regioniniuose parkuose.
Vienkartinis lankytojo bilietas (5 dienoms) lankytis viename valstybiniame parke kainuoja 1 eurą.
Vieno mėnesio lankytojo bilietas lankytis viename valstybiniame parke kainuoja 5 eurus.
Visų (4 nacionalinių ir 28 regioninių) valstybinių parkų vieno mėnesio lankytojo bilietas kainuoja 10 eurų.
Metinis visų minėtų valstybinių parkų lankytojo bilietas kainuoja 20 eurų.
Vienerių metų visų minėtų valstybinių parkų šeimos lankytojo bilietas kainuoja 25 eurus.
Lankytojo bilietai platinami nacionalinių ir regioninių parkų direkcijose, lankytojų centruose, aplinkosauginių, švietėjiškų renginių vietose, poilsiavietėse, stovyklavietėse, prie pažintinių takų, trasų ir kitur.
Taip pat lankytojo bilietą galima įsigyti internetu „Tiketa“ bilietų platinimo sistemoje bei „Perlo“ terminaluose. Įsigijant bilietus „Perlo“ terminaluose, taikomas papildomas 0,25 EUR aptarnavimo mokestis, o „Tiketa“ tinkle – papildomas 0,20 EUR aptarnavimo mokestis.
Gautos lėšos už lankytojo bilietą bus skirtos gamtos objektų, rekreacinių teritorijų priežiūrai, tvarkymui, informacinių stendų atnaujinimui, šiukšlių išvežimui, taip pat švietėjiškai gamtosauginei veiklai vykdyti – lankstinukams, gamtos maršrutų aprašymams, gamtos pamokoms.
Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie AM ir valstybinių parkų direkcijos savo internetinėse svetainėse teiks informaciją apie parduotų lankytojo bilietų skaičių, taip pat lėšų, gautų už parduotus bilietus, panaudojimą.
Lankytojo bilietas saugomose teritorijose nėra naujiena. Aukštaitijos nacionaliniame parke lankytojo bilietas jau buvo platinamas iki 2004 metų. Praėjusių metų vasarą Aukštaitijos nacionaliniame parke ir Labanoro regioniniame parke vėl buvo platinamas lankytojo bilietas. Direkcija surinko 39 tūkstančius litų. Lėšos buvo naudojamos informacinės infrastruktūros gerinimui ir tvarkymui: atnaujinti stendai ant Ladakalnio, prieš naują sezoną atnaujinamos stovyklavietės ir kitos šių parkų lankomos vietos.