Muziejaus nakties renginys piliavietėje

dsc_1620sum

Kiekvienais metais gegužės mėnesį Lietuvoje vyksta Muziejaus naktis. Tai Tarptautinės muziejų tarybos (ICOM) inicijuojamas renginys, kurio metu Lietuvos muziejai kartu su kitais Europos miestais atveria duris lankytojams, taip norėdami parodyti muziejaus eksponatus vakare ir naktį, kai paprastai muziejai nedirba. Šiemet Lietuvos muziejai naktinėtojus džiugino gegužės 20 dieną (šeštadienį). Tą dieną organizuojami renginiai lankytojams buvo nemokami. Prie šios akcijos prisijungė ir Asvejos regioninio parko direkcija, atverdama Radvilų rūmų liekanų ekspozicijos duris lankytojams iki vidurnakčio.

Nuo 18 val. Dubingių piliavietėje kartu su istorijos mokytoja Anželika Laužikiene buvo gaminamas troškinys pagal Radvilų virėjo receptą, kuriuo pasidalino prof. dr. Rimvydas Laužikas. Tiesa, receptą šiek tiek pakoregavo parko specialistės. Kol troškinys troškinosi Anželika lankytojus sudomino Radvilų virtuve, kuri garsėjo ypatingu turtingumu. Papasakojo, kokį maistą mėgo, kokius desertus kunigaikščiams gamino virėjai, kokius gėrimus gerdavo, kiek patiekalų turėdavo ant pietų stalo, iš kokių indų valgė, kaip valgė, kodėl nevalgė cepelinų ir t.t. Paminėta ir tai, kad tuo laikotarpiu buvo daug simbolikos apie maistą. Radvilos valgė daug mėsos, o ypatingai daug jautienos, nes „norėjo būti stiprūs kaip jaučiai, o ne voliotis purve kaip kiaulės“. Išklausę istorijų ir paskanavę troškinio lankytojai patys pasigamino iš tamsoje šviečiančių lazdelių žibintus su kuriais ėjo į Radvilų rumų liekanų ekspoziciją. Ten vyko naktinė ekskursija (vedė Asvejos regioninio parko specialistės Gema Kuorienė ir Laura Leškevičiūtė). Ekskursijos metu daugiau buvo pasakojama apie gražiausią to meto moterį, Barborą Radvilaitę, kuri Dubingių rūmuose praleido penkis mėnesius. Būdama šiuose rūmuose ji parašė 8 laiškus savo mylimam vyrui, karaliui Žygimantui Augustui. Kelis laiškus prieš pat vidurnaktį paskaitė ir rūmų rūsuose pasirodžiusi Barbora.

Nuošrdžiai dėkojame Anželikai Laužikienei už labai įdomias istorijas, Rimvydui Laužikui už receptą ir konsultacijas, dizainerei Renatai Maldutienei už Barboros Radvilaitės suknelę ir patarimus, Mariui ir Algirdui Navickams už viralinės įrangos pagaminimą, Molėtų krašto skautų vadovei Jolitai Kuncevičienei už katilą Radvilų troškiniui gaminti, seniūnijos darbininkams už pagalbą. Taip pat ačiū lankytojui, kuris padėjo užkurti ir prižiūrėti laužą, bei gaminti troškinį.

Dalinamės ir Radvilų troškinio receptu:

Jums Reikės:

  • Jautienos nugarinės arba kumpio
  • Svogūnų
  • Pastarnokų
  • Morkų
  • Ropių
  • Žaliųjų citrinų
  • Obuolių (rūgščių)
  • Druskos, kmynų, kumino, pipirų, gvazdikėlių
  • Acto

Jautienos nugarinę ar kumpį supjaustyti gabalėliais ir pabarstyti druska, sumaišyta su kmynais ir kuminais. Tegul taip marinuojasi kelias valandas. Tada pašlakstyti actu ir tegul dar pabūna per naktį. Po to mėsą iškepti, pabarstant pipirais ir gvazdikėliais. Tuomet  troškinti (virti) su svogūnais, pastarnokais, morkomis, ropėmis. Įdėti rūgščių obuolių gabaliukais ir pjaustytų žaliųjų citrinų.

SKANAUS!