Jutonių, Dubingių pilkapyne naujas stendas

Jutonių, Dubingių pilkapyne naujas stendas

Jutonių, Dubingių pilkapynas – didžiausia ir įspūdingiausia pilkapių grupė Asvejos regioninio parko teritorijoje. Jį sudaro 125 pilkapiai.

Pilkapynai – tai senovės kapinės, kuriuose laidota kiek kitaip, nei esame įpratę dabar. Jie svarbūs norint pažinti praeitį. Mokslininkai pilkapiais vadina net visą praeityje šiame regione gyvenusių žmonių kultūrą – tai Rytų Lietuvos pilkapių kultūra. Kaip tik šios kultūros teritorijoje susiformavo lietuvių gentis, kurios žmonės prieš 800–1000 metų kūrė Lietuvos valstybę.

2012-aisiais šiame pilkapyne archeologų tyrinėtas vienas didžiausių pilkapių. Jo skersmuo siekia net 16, o aukštis – beveik 2 metrus. Čia savo artimuosius laidojo daugiau nei prieš tūkstantį metų gyvenę žmonės. Atlikus tyrimus nustatyta, kad pilkapis buvo apiplėštas lobių ieškotojų, tad dalis mūsų praeitį liudijančios informacijos buvo negrįžtamai sunaikinta.

Šiandien prie šio pilkapio pastatytas naujas neįprastas stendas, kuriame yra lankytojams naujai pateikta informacija apie atliktus tyrimus, rastus radinius. O ateityje šiam stendui planuojama sukurti papildytos realybės aplikaciją, kur nukreipus išmanųjį įrenginį į jį, išgirsite pasakojimus, pamatysite archeologinių tyrimų nuotraukas ir kitą interaktyviąją informaciją.

Kviečiame pažinti mūsų parko pilkapius!