SAUGOMŲ TERITORIJŲ PASE ANTSPAUDUS GALIMA RINKTI IR ŽIEMĄ

SAUGOMŲ TERITORIJŲ PASE ANTSPAUDUS GALIMA RINKTI IR ŽIEMĄ

Daugeliui patiko vasarą paskelbtas Saugomų teritorijų PASO konkursas, kviečiantis keliauti po nacionalinius ir regioninius parkus. Konkurso esmė – aplankyti konkrečią saugomą teritoriją ir užsidėti pase parko antspaudą.

Konkursas baigėsi, tačiau kviečiame keliauti po gamtą ir žiemos laikotarpiu, nes gamta tiesiogiai įtakoja žmonių gyvenimą – jų sveikatą, darbingumą, kūrybiškumą ir nuotaiką.

 Europos šalyse ir Jungtinėse Amerikos Valstijose yra populiaru lankytis nacionaliniuose parkuose bei gamtos pase pasižymėti specialiu antspaudu, kad čia buvai. Tai tarsi gamtos pažinimo žaidimas…

 Praėjusiu vasaros sezonu daugiau kaip 100 keliautojų aplankė Lietuvos nacionalinius ir regioninius parkus bei Saugomų teritorijų PASE surinko 36 antspaudus. Kaip gyrėsi viena keliautoja, nuvažiuota ir nueita daugiau kaip trys tūkstančiai kilometrų po gražiausią mūsų krašto gamtą.

 Keliautojas Rolandas džiaugiasi „atradęs“ saugomas teritorijas: „specialiai įsigijome knygą ir prieš kiekvieną kelionę išstudijuodavome, ką turėtume ten pamatyti. Antspaudų rinkimas mums tapo kaip azartinis žaidimas, kurį žaisdavome kiekvieną savaitgalį. Mes su žmona turime du vaikus, kuriems šios išvykos plečia akiratį. Per šį laiką aplankėme daug parkų ir nors esame buvę tolimesniuose kraštuose, Lietuvos parkų atradimai mus stebina ir džiugina“.

 Lankytoja Jurgita iš Marijampolės dėkojo už puikią priemonę, kuri motyvavo lankytis mūsų krašto gamtoje ir prašė tęsti Saugomų teritorijų PASO konkursą kitais metais.

 Tad nors konkursas baigėsi ir prizai laimėtojams išdalinti, tačiau kviečiame ir žiemos laikotarpiu keliauti po saugomas teritorijas bei rinkti antspaudus Saugomų teritorijų PASE.

 Saugomų teritorijų PASĄ galima atsispausdinti, paspaudus nuorodą – https://vstt.lrv.lt/uploads/vstt/documents/files/VSTT_PASAS_A4_spausdinimui.pdf    Antspaudus rasite prie nacionalinių ir regioninių parkų lankytojų centrų įėjimų – lauke. Dažniausiai jie būna pakabinti prie vartelių ar specialiose dėžutėse. Asvejos regioninio parko antspaudą rasite šale lankytojų centro esančiame šulinyje.

 Ruošdamiesi keliauti po nacionalinį ar regioninį parką, iš anksto apsilankykite parkų interneto svetainėse, pasiskambinkite į direkcijas, ką verta pamatyti, kokias vertybes ar lankomus objektus aplankyti.

 Verta keliauti ne tik populiariais pažintiniais takais, bet ir gamtos takais, gėrintis atsiveriančiais kraštovaizdžiais, žiemojančiais medžiais, įsiklausant į natūralią gamtą.