Evangelikai reformatai Dubingiuose

Evangelikai reformatai Dubingiuose

Evangelikų reformatų bendruomenė rugsėjo pirmąjį šeštadienį pakvietė Dubingių piliavietėje paminėti Radvilų perlaidojimo pirmąsias metines. Kunigas Raimondas Stankevičius buvusios bažnyčios vietoje aukojo Šv. Mišias. Dvasininkas malda ir prisiminimais pagerbė 2009 m. čia perlaidotus Radvilų giminės atstovus, paminėjo jų indėlį į Lietuvos bei evangelikų reformatų bažnyčios istoriją. Pažymėjo, kad buvusios Dubingių evangelikų reformatų bažnyčios teritorijoje buvo palaidoti ne tik šie garbingos giminės atstovai, bet ir daug evangelikų reformatų bendruomenės narių.

Po Šv. Mišių apie Dubingių evangelikų reformatų bažnyčios archeologinius tyrinėjimus pasakojo archeologas dr. Rimvydas Laužikas. Jis priminė pagrindinius Dubingių piliavietės istorijos bruožus, papasakojo apie toje vietoje istorijos bėgyje stovėjusias tris bažnyčias – Vytauto funduotą katalikų ir dvi evangelikų reformatų, pasidalijo tyrimų rezultatais ir kasinėjimų įspūdžiais.
Vėliau visi dalyviai patraukė apžiūrėti šiuo metu archeologų tyrinėjamų Radvilų rūmų liekanų. Čia įspūdingą ekskursiją po atkastus rūmų rūsius vedė prof. Albinas Kuncevičius, vaizdžiai pasakojęs apie statybos laikotarpius, patalpų paskirtį, iš kasinėjimų rezultatų susidarytą tuometinių rūmų gyvenimo vaizdą. Visi norintys galėjo aplankyt pakankamai gerai išlikusius vyninės ir lobyno rūsius. Buvo pasidžiaugta, kad pabaigus kasinėjimus, virš rūmų liekanų bus įrengtas muziejinis gaubtas ir Dubingiai taps dar patrauklesniu kultūrinio turizmo objektu.
Po įdomių ekskursijų svečiai susirinko į Asvejos regioninio parko lankytojų centrą, kur prie arbatos puodelio dalijosi patirtais dienos įspūdžiais.